Sunday, 30 October 2011

cerita pasal graduasi~

alhamdulillah syukur ke hadrat Allah aku dah menyempurnakan tanggungjawab yang parents aku beri kan. happy nye happy nye. sorry mood aku nak menggedik jap. sebenarnya dah lama dah aku bergraduasi. da dekat seminggu kot. tapi baru di hari yang sejuk dan penuh dengan kelembapan baru aku nak update blog ni. and tajuk entry pun pasal graduasi. sebenarnya graduasi ni kira tawa dalam tangisan. tertawa sebab dah abis belajar dan mengenggam segulung ijazah. dan pada masa yang sama menangis sebab nak fikirkan career dalam hidup, kerja, cari aset, bla..bla..bla.. pening-pening... haissshhhhh..

and bila bercerita pasal graduasi, satu urban myth akan sentiasa kedengaran, bagi siapa yang belum graduate, tak boleh pakai jubah konvo. mesti korang pernah dengar kan, especially junior yang jumpa ngan senior-senior dieorang. aku dengar benda ni time aku second year. senior aku cakap pasal benda ni. at first i believed. then aku pun discuss dengan member-member aku. we all agree that's just an urban myth. anything it up to the Almighty. ala orang cakap tu superstitious... benda-benda tahyul. for me ada sebab yang tertentu kenapa orang cakap macam tu, macam orang melayu dulu punya word, jangan menyanyi time masak nanti tak dapat jodoh. so kita pun percaya. bagi aku sebab paling relevan adalah untuk menjaga status konvokesyen tu sendiri. cuba kita bayangkan nak dapat segulung ijazah dan menyarung jubah tu makan masa 3,4, or 5 tahun. jadi kalau sewenang-wenangnya kita pakai tak ada makna lah konvokesyen dan jubah tu. actually for me, urban myth tu diwujudkan supaya orang lebih respect terhadap pemakaian jubah. kalau as muslim kita percaya camgitu dah jatuh syirik sebab kita kata jubah tu yang berkuasa, boleh tentukan kita konvo kita atau tak. peace....

eden dah konvo....haha


p/s: sejuk gila kot arini. nak mandi pun malas. hahahaha


2 comments:

  1. apesal FSTS nampak macam buruk je guna black n white ni????? ahahaha
    anyway, congratz botak!

    ReplyDelete
  2. maybe sbb lumut2 tu kot..haha..thanx and congratez too

    ReplyDelete