Wednesday, 20 July 2011

knock knock~

actually for this entry, tak de spesifik tajuk untuk aku post. entry kali ni lebih berkisar tentang apa aku buat during last weeks. so thats mean jangan terkejut lah kalau cerita aku ni nanti melompat-lompat sebab entry kali ni memang random abes cerita dia. kejap ini pastu nanti cerita ini pulak...hahaha.

okay..for your information, aku punya rutin hidup sekarang ni kat langit je. yela tiket murah der, RM10 je..including tax apa semua baru RM29... so i graaaabbb this chance untuk balik johor once every two weeks. mesti korang rasa buang tabiat apa ulang alik JB-KCH naik flight. okay aku ada jawapan untuk itu. apa yang korang rasa bila kelas korang cuma 2X seminggu pastu cun pulak isnin selasa... mesti bosan kan... so da alang-alang tiket murah aku pun sambar je la... at least dapat gak aku tolong mak aku kat rumah. and kebetulan last week wedding kawan aku kat cheras. so aku pergi lah naik bas dari muar ke KL.. sebab dah lama sangat duduk kat sarawak tak balik-balik, aku pun tak tahu la sangat pasal TBS yang kat bandar tasik selatan. aku cuma pernah dengar dalam berita je. so aku terpusing-pusing lah kat TBS ni.. and aku mintak dia jemput...tapi aku tak taw nak describe aku tunggu kat mane time tu...so aku cakap je la aku tunggu kat LRT BTS.. tunggu punya tunggu rupanya aku tunggu kat KLIA transit punya station..naseb baik kawan aku dapat tangkap location aku tunggu...then bila da naik kereta kiteorang pun pergi ke cheras ikut jalan kajang sebab jalan kl-cheras jam...so patah balik lah. naseb baik sempat sampai sebab majlis tu sampai pukul 4... kiteorang sampai dalam pukul 3..orang pun da mula lengang. so aku pun cepat-cepat la makan takut catering bersihkan lak...haha.. perut pun dah lapar..bedal je la...pas abes tangkap-tangkap gambar, aku pun jumpa pengantin cakap terima kasih pe sume sebab aku nak kejar flight ke kuching lak kat lcct.... disebabkan aku penat gila, aku tertidur dari start aku naik sampai landed. aku tak sedar bila kapal terbang tu berlepas...aku sedar-sedar aku dah kat kuching...

macam aku cakap tadi, kelas aku isnin ngan selasa je..so the next day aku dah bosan.. aku tak bawa laptop sebab laptop aku biol plus dah paralzyed. so aku duduk la membaca komik 'lawak kampus' yang aku beli. kekadang kawan aku ajak main volley ball ngan dak asasi kat kampus timur and bila malam ajak main badminton. lepas balik main badminton kiteorang berborak la dalam kereta. yang aku ingat kawan aku nama dia ammar gak, cakap pasal main tembak orang pakai pen ngan kentang kat kawan aku sorang lagi yang macam blur sebab dia kata dia tak pernah main.. aku pun mencelah macam orang busy body..


"ala jin, kadang-kadang orang main pakai kulit duku tu la"

tapi kawan aku masih blur.. maybe dia tak pernah main kot benda ni. bila ingat balik, bes gak main game camtu. dah lama tak main. budak sekarang main yang macam game tembak-tembak dalam tv tu..aku pun tak taw apa nama benda alah game tu. pastu aku pun start la buka cerita pasal game perang yang atas kertas. yang kita bulat-bulat askar ngan raja kita pastu lawan kita pun benda yang sama. bila nak attack kita buat bulat-bulat hitamkan then terbalikkan kertas tenyeh pakai bontot pen.. kalau ada kesan tekap kat askar lawan mati la jawabnya. haha. pastu ada satu lagi game before digimon, kung fu fighter kuar. apa nama benda alah tu pun aku tak taw tapi yang aku benda tu ada isi air and kita tekan punat kat benda tu pump hoop dalam air tu masuk kat ada satu batang ni. ada lagi ke tak sekarang orang main game tu.
game perang-perang zaman sekolah rendah. kalau dah tension sangat attack- attack tak kena,
bulat je la besar-besar



p/s: sorry gambar kahwen tak ada. aku tak bawa kamera time tu.


Saturday, 9 July 2011

Help!! My Girlfriend is a Vampire...

tajuk entry tu english version nye, malay version nye pulak camni.."Tolong! Awek Aku Pontianak". time first keluar trailer filem ni macam best je aku tengok. plus pelakon dia zahiril adzim aku suka tengok cara dia berlakon bila aku tengok cerita 'Gadoh'. aku suka dia berlakon dalam filem Gadoh ni sebab lakonan dia nampak natural dalam filem ni walaupun filem ni berkaitan dengan racism, tapi it based on true situation happened in our country and the mentality of Malaysian. and filem Gadoh ni memang tak kan lepas panggung. because it so sensitive. ala macam cerita hollywood yang cerita pasal racism between black and white. okay back to the title. macam mana aku boleh tertengok "Tolong! Awek Aku Pontianak"? cerita dia macam ni...

lepas abes aku mengecat beam kat dapur tu, aku duk la membasuh berus cat yang aku da guna tu. tetiba bapak aku yang baru balik dari masjid sound aku dari belakang..

"ko dah semayang maghrib belum?"

"belum pak. jap lagi nak abes kan basuh berus cat ni" selamba aku jawab
"anep ada kat masjid?" aku sambung tanya tak nak bagi can
bapak aku tanya aku dulu..hahaha

"ada. nak ajak anep kuar la tu malam nanti" ramalan bapak aku yang tepat.

so settle je aku basuh and simpan cat pe sume aku terus makan and mandi. before tu aku sms anep roger ngan dia nak kuar. anep ngan aku ni kawan dari sekolah rendah lagi. bapak dia and bapak aku pun kawan sama-sama cikgu. so memag tak kesah sangat parents aku kuar dengan dia. lepas amek anep, aku pun memecut pegi rumah ijat lak...kawan aku kenal time darjah and sekarang sama universiti ngan aku. masa kat umah ijat datang pulak yuyu..kawan ijat kat unimas..nak pegi KL sebab esok fafa nak kahwin. tapi jalan nak masuk KL tutup. so kiteorg pun menuju ke batu pahat dengan kereta yang berasingan. entah camne ijat boleh lak ajak tengok cerita "Tolong! Awek Aku Pontianak". aku pun layan je la. and tak rugi la tengok cerita tu. its for me lah. yela selera masing-masing. bagi aku best bagi korang maybe tak.
picture taken from http://koletsy.blogspot.com/2011/06/filem-tolong-awek-aku-pontianak-2011.html.


p/s: sedap gak mengupdate blog sambil menjamu GCB...lapar der..

Thursday, 7 July 2011

1st entry of july

this is the first entry of july. no much to talk about my past activities. well because im just sleeping, eating, playing games, surfing internet. well nothing interesting because i spent whole of week on the bed. rolling to the right and left. but badan still tak nak gemuk gak. i dont know why. adakah kerana kadar pembakaran kalori aku amat tinggi? ke aku ni aktif sangat? macam tak je rasa nye.. aku rasa aku tido memanjang sebab kelas aku kat UNIMAS time short sem ni dua hari seminggu, isnin dengan selasa..selebihnya aku tido je kat bilik tak pun aku balik kampung.

on 4th of july is my father's birthday. mula aku tak perasan sangat pasal persamaan birthday bapak aku dengan US ni.. rupa-rupanya 4th of july ni declaration of independence bagi US. and this years birthday is the last birthday bapak aku sambut as a government servant. he's retired last week at age of 56. berakhirlah karier dia sebagai pendidik kepada anak bangsa. aku tahu parents aku berharap sangat ada anak-anak dia yang akan gantikan tempat dieorang as a teacher, tapi belom ada yang jadi. and the only hope is me. sebab akak and abang aku dah pun ada karier masing-masing. tinggal aku je belum. but looking at me now, i dont know if im capable enough to educate our future generation. i think im not ready yet. sorry mom and dad. so lepas ni aku rasa lagi ligat lah mak aku berjalan. yelah bapak aku dah pencen. and anak-anak pun senua dah abes belajar. and bila aku baca buku persaraan bapak aku, baru aku tahu yang bapak aku pernah jadi buruh kasar kat singapura. because bapak aku jarang nak cerita kisah silam dia. berbeza dengan mak aku. hehehe. so this is the new life for my father as a retired man. enjoy your life dad.

and when talking about july, the next month is august. what's in august? the holy month in islamic calendar of course. ramadhan karim. talking about ramadhan, its about fasting. heee. dan bila bercakap pasal puasa, aku baru teringat aku ada sehari miss tahun lepas. and aku belum lagi ganti. ada 3 minggu lagi before kita nak puasa. and that's the only time i have to replace the one that i miss last year. aku ingat nak ganti puasa bila aku balik sarawak nanti. tak lah terasa sangat..sebab buka awal. sahur tu jarang aku makan. and pas sahur pun aku tido. so tak rasa sangat lah imsak tu habis awal. dulu aku pernah cakap dengan kawan aku, puasa tahun lepas aku buat solat tarawikh 1st day of ramadhan and last day of ramadhan. and this year aku cakap aku tambah satu lagi hari.. at the middle of ramadhan. to be frank memang aku ni liat sikit nak solat tarawikh. but this year aku ringan-ringankan diri ni pergi solat tarawikh. kalau liat gak sehari je la bertambah dari tahun lepas. hehehe. tapi aku rasa memang cepat masa berlalu. sekejap je dah nak puasa. dunia.. dunia..

p/s:jangan lupa ganti pada siapa yang belum...peace..=)