Sunday, 30 October 2011

cerita pasal graduasi~

alhamdulillah syukur ke hadrat Allah aku dah menyempurnakan tanggungjawab yang parents aku beri kan. happy nye happy nye. sorry mood aku nak menggedik jap. sebenarnya dah lama dah aku bergraduasi. da dekat seminggu kot. tapi baru di hari yang sejuk dan penuh dengan kelembapan baru aku nak update blog ni. and tajuk entry pun pasal graduasi. sebenarnya graduasi ni kira tawa dalam tangisan. tertawa sebab dah abis belajar dan mengenggam segulung ijazah. dan pada masa yang sama menangis sebab nak fikirkan career dalam hidup, kerja, cari aset, bla..bla..bla.. pening-pening... haissshhhhh..

and bila bercerita pasal graduasi, satu urban myth akan sentiasa kedengaran, bagi siapa yang belum graduate, tak boleh pakai jubah konvo. mesti korang pernah dengar kan, especially junior yang jumpa ngan senior-senior dieorang. aku dengar benda ni time aku second year. senior aku cakap pasal benda ni. at first i believed. then aku pun discuss dengan member-member aku. we all agree that's just an urban myth. anything it up to the Almighty. ala orang cakap tu superstitious... benda-benda tahyul. for me ada sebab yang tertentu kenapa orang cakap macam tu, macam orang melayu dulu punya word, jangan menyanyi time masak nanti tak dapat jodoh. so kita pun percaya. bagi aku sebab paling relevan adalah untuk menjaga status konvokesyen tu sendiri. cuba kita bayangkan nak dapat segulung ijazah dan menyarung jubah tu makan masa 3,4, or 5 tahun. jadi kalau sewenang-wenangnya kita pakai tak ada makna lah konvokesyen dan jubah tu. actually for me, urban myth tu diwujudkan supaya orang lebih respect terhadap pemakaian jubah. kalau as muslim kita percaya camgitu dah jatuh syirik sebab kita kata jubah tu yang berkuasa, boleh tentukan kita konvo kita atau tak. peace....

eden dah konvo....haha


p/s: sejuk gila kot arini. nak mandi pun malas. hahahaha


Sunday, 9 October 2011

how to troll KPT..LOL

masa aku duduk-duduk isi kajian pengesanan graduan, ada satu bahagian kena isi pasal kerja. then aku pun isi la aku bekerja dengan keluarga apa semua. then pastu aku pegi call grace asked her about convocation letter bla bla bla. then masuk la topik bab kerja. tetiba aku dapat satu idea untuk troll kajian pengesanan graduan tu especially bahagian pekerjaan tu.  why not graduan semua letak status pekerjaan tu bekerja sendiri. and then description dia tanam anggur. serius staff yang buat statistik graduan tu butthurt tengok jawapan graduan kat situ. and menteri KPT pun terus umum graduan masa kini berdaya saing dengan bekerja sendiri without knowing the truth behind it. LOL



untung siapa ada kereta besar...

sebelum masuk beradu, arini aku nak update blog sikit. yela minggu lepas aku sibuk sikit. sebab mengurus sekaligus membersihkan kebun sawit pusaka peninggalan arwah atuk aku. dan aku dilantik oleh bapak aku sebagai pemandu traktor a.k.a buruh angkat sawit. dah sebulan aku bekerja. and aku ada gak terdengar sok sek sok sek orang. ada degree tapi masuk kebun gak. so what kalau ada degree kena masuk pejabat pegang pen goyang kaki atas meja berangan? ada degree tu cuma kelebihan. yang lebihnya tu terletak pada kudrat dan kerajinan kau la der. kau ada beratus gulung ijazah kalau kau malas tak ada guna der. bagi aku aku selesa dengan kerja dekat kebun, aku go on je la. lagipun itu yang aku belajar kat UNIMAS dulu. hahaha. okay enough of that. 

sebenarnya aku nak cakap keuntungan pakai kereta mewah dekat malaysia ni. antara kelebihan kereta mewah ni, korang ada kuasa samaada korang nak bukak signal ke tak. kalau korang tak bukak signal orang tak berani marah. yelah korang bawa kereta mewah kot. orang lain bawa kereta biasa je. then, sekaligus korang dah berjaya mengurangkan kos penukaran mentol signal  tu. sebab tak buka, buat apa nak tukar kan. bila orang langgar kau dari belakang kompem-kompem orang yang langgar kau tu yang salah. betul tak? that's  the rule. kalau orang maki kau, kau jawab balik, "kau ada?". see untungkan orang pakai kereta mewah ni.

ini ialah lampu signal. ia bukan aksesori.


p/s: this is just a troll. turn on the signal is not optional. it's a must. no matter how big and luxury car you have, there's always have the signal lamp there. so use it. the signal that was invented is for safety, not just for car's accessories. same goes to the motorcycle.

Sunday, 2 October 2011

tak cool la brader....

apa yang cool apa yang tak nye? keadaan dalam train or bus yang penuh dengan lautan manusia dan dalam tu terselit buih-buih kecil yang hampir ingin meletup. got what i mean? okay let me explain. its about scenario where you can see senior citizen standing while the youngster just sit and look. senior citizen tu aku ibaratkan umpama buih kecil yang hampir nak meletup. i couldn't disagree that malaysian were learned something from adlin's ad, but sadly they learn how to avoid giving a seat to senior citizen by sleeping. hahahaha. seriously look how many youngster will give their seat to the senior citizen or pregnant women or maybe disabled person? it's true. memag tak ramai pun. ad yang dia tampal kat tingkap train tu just hiasan je. nak buat cantikkan train. so tak cool la brader kalau kau tak bagi seat kat orang tua. i know we pay for the services, but sometimes we must pay some respect to person who needed the seat. except korang naik flight je la. sebab you sit according to the seat number. and no person need to standing inside the cabin. LOL.

and sedang aku belek-belek google, aku jumpa satu ad oleh Colorado Department of Transportation. seriously ad dieorang kreatif and have a sense of humor, but at the same time memang makan dalam kalau terasa.bagi yang tak terasa tu sebab dia illiterate or memang bajet bagus. 

  


p/s: tapi kadang-kadang ada gak bila kita da bangun bagi seat kat orang tua or perempuan mengandung, dieorang tak nak duduk? so camne?