Monday, 5 December 2011

game show

okay weekend yang lepas ni aku ada tengok satu game show adapt from europe, money drop. format game ni simple je la. cuma yang bermain dalam fikiran aku time ujibakat dia pilih orang yang macam mana? adakah yang happy go lucky and can act in front of the camera? or yang boleh jawab soalan? sebab ada orang yang mengatakan bahawasanya soalan time ujibakat lagi susah dari game yang sebenar. so if that is so true, ada beberapa persoalan dalam kotak pemikiran aku (walaupun aku tak tau bentuk pemikiran tu macam mana. LOL). kalau betul soalan time uji bakat tu susah, kenapa lah soalan yang dianggap common and senang ada peserta tak dapat jawab. contohnya, lemak cili api terkenal di negeri mana? dan pilihan jawapan amat ketara sekali, negeri sembilan, johor, sabah dan satu lagi aku lupa. hahaha. its okay lah kalau dia nak letak duit tu dekat johor, sebab dekat dengan nogori, tapi sabah?? hurm adakah mereka dah diarahkan supaya tak menang, or maybe company memang pilih orang yang tak akan menghabiskan duit sejuta diaorang??? then keluar lagi soalan, tasik mana yang terletak di perak. and pilihan jawapan temenggor, chini, kenyir and titiwangsa. hurm kalau dia letak duit dekat chini maybe aku boleh terima lah sebab tak selalu sangat kita sebut walaupun ada cerita psl tasik chini ni.. but dia letak duit kat titiwangsa. and its a lot of money. girls, don't you ever heard of tasik titiwangsa in your life? 

and bila bercakap pasal game show ni, teringat satu game show zaman aku muda-muda dulu, Joe Jambul. haha. aku follow kot game show ni. aku tak ingat sangat format dia. tapi yang aku ingat las time bonus round, contestant tu kena cucuk tiang yang ada lampu kat location kat mana joe tu ada. pastu ada satu hari tu, aku tengok peserta ni macam kenal je. sampai la dekat pusingan bonus. tetiba cameraman zoom dekat penonton, aku ternampak mak ngah aku bukan main semangat lagi menyokong. baru aku perasan cousin aku rupanya yang main. dah tua rupanya aku ni bila ingat balik zaman joe jambul dulu. haha

credit to google
p/s: rindu gak nak tengok istana takeshi. hahaha


No comments:

Post a Comment